Mindfulness

 

Mindfulness    ~  Het is goed zoals het is  ~  


Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van Mindfulness (Vipassana) binnen de reguliere praktijk voor oefentherapie. 

In februari 2013 heeft Jetske Zeinstra de 10-daagse Vipassana (stilteretraite) in Noord Thailand ervaren. Daaropvolgend heeft zij in het najaar van 2013 de cursus ‘Mindfulness voor hulpverleners` in Amsterdam gevolgd. 

Mindfulness is het moderne jasje van de oude oosterse meditatietechniek Vipassana en wordt sinds enkele jaren veel gegeven binnen de gezondheidszorg.  

 

Het doel van de meditatie is het verwerven van een heldere  geest en het verminderen van spanningen en negativiteit die ons beroerd / rusteloos / somber, etc. doen voelen.

Wanneer lichaam en geest meer ontspannen, komen we dichterbij onszelf. We voelen dan meer verbinding met onszelf en de omgeving. Het geeft ons een vredig en rustig gevoel. 

 

Vipassana noemt men ook wel inzicht-meditatie. De meditatie techniek is een manier om je voor te bereiden op een vrediger en meer ontspannen leven door onszelf beter te leren verstaan . Zo krijgen we meer keuzevrijheid om anders met een situatie of onszelf om te gaan, i.p.v. in de automatische piloot (qua gedachtepatronen, reactiepatronen, spanningspatronen) te schieten.

 

Twee soorten meditatie:
1) Kalme/rustige meditatie, Samatha= het concentreren op een voorwerp, om een kalme geest te verkrijgen.
2) Inzicht meditatie, Vipassana= meer inzicht verkrijgen door Mindfulness Training

De praktijkleer (van de inzicht meditatie) die Jetske Zeinstra heeft ervaren in de Wat Ram Poeng tempel nabij Chiang Mai, Noord Thailand is gebaseerd op 4 grondslagen van Mindfulness;

1) Contemplatie van het lichaam
2) Contemplatie van het gevoel
3) Contemplatie van de geest
4) Contemplatie van de onderwerpen van de geest


De meditatietechniek, zit –en loopmeditatie is een praktische manier om onszelf beter te doorgronden en zo overbodig piekeren en automatische (veelal onbewuste) gedachtepatronen los te kunnen laten, waardoor we meer keuzevrijheid krijgen om op een andere manier met onszelf of met situaties om te leren gaan.

 

 
 
Meditatie is geen vlucht: het is een rustige ontmoeting met de werkelijkheid.