Yoga Plus en Stoelyoga

 

Livestream en ook weer live yoga (binnen en buiten), kijk bij: Lestijden en tarieven

Yoga in het Westen

De yoga die veelal in het Westen beoefend wordt, is hatha yoga. Er zijn verschillende hatha yoga stromingen en leraren, waardoor er verschillende namen voor hatha yoga zijn. Yoga is een ervaringsleer, het is een bewustwordingsproces op lichamelijk, geestelijk en spiritueel vlak. 

Yoga Plus 

Yoga Plus is klassiek geschoolde hatha yoga plus de paramedische kennis en ervaring vanuit de oefentherapie Mensendieck. M.a.w. voel je (nog) niet goed je eigen grenzen cq. mogelijkheden of heb je regelmatig klachten? Bij Jetske leer je ècht te luisteren naar je lichaam. Voor beginners en gevorderden.

Techniek, algeheel bewustzijn, yoga-ervaring en met beide benen op de grond blijven, staan hierbij voorop. Zij gebruikt haar expertise vanuit de yoga èn de oefentherapie Mensendieck, waardoor er veel gereedschap is om aan meer ontspanning te komen en corrigeert zij de (yoga-)houding waar nodig. 

Yogalerarenopleiding

Jetske Zeinstra heeft een intensieve driejarige yogalerarenopleiding gevolgd. Al snel was ze daar voor of na haar werk te vinden, drie à vier dagen per week en geregeld twee lessen achter elkaar. Zij volgde yogalessen voor beginners en gevorderden. Van beide yogalessen leerde zij veel m.b.t. de begeleiding en de ervaringen van zoveel verschillende jonge en oude yogadeelnemers.

Wekelijks veel yoga-uren maken - yoga is doen - onder leiding van een deskundige en toegewijde yogaleraar is een klassieke manier om de verschillende bewustzijnsprocessen te doorlopen. Zij heeft deze yogalerarenopleiding gevolgd bij Ad van Hassel in Amsterdam. Van Hassel heeft onder andere de yogalerarenopleiding bij Gert van Leeuwen gevolgd, genaamd Critical Alignment Yoga (CAY).

Wat is hatha yoga?

Yoga betekent letterlijk verbinding of vereniging, de vereniging van lichaam, geest en ziel.

Hatha is de uitdrukking voor het evenwicht tussen positieve (yang) en negatieve (yin) stromingen in de mens.

  • Yang – vuur, hitte, rusteloosheid, droogte, hard, snelheid, mannelijk                                              
  •  Yin    – water, koude, rust, vochtigheid, zacht, traagheid, vrouwelijk

Hatha, de letterlijke betekenis:

  • Ha – zon, het symbool voor de positieve energiestroming  
  • Tha – maan, het symbool voor de negatieve energiestroming           

 

Yoga ook voor mannen!

U hoeft niet lenig of sterk te zijn... Al werken we daar binnen de yogales wel aan, iedere deelnemer met zijn eigen aandachtspunten. Over het algemeen wordt deze vorm van yoga dan ook door mannen gewaardeerd. De lessen worden op een praktische en technische manier gegeven.

Over het algemeen zijn mannen minder lenig dan vrouwen, dit is voor een deel erfelijk bepaald. Echter, stijfheid is ook kracht, welke ook ingezet zal worden binnen de yogalessen.  Degene die flexibel is, zal meer werken aan kracht, degene die vrij stijf is, zal meer werken aan flexibiliteit om meer in balans te komen. In deze yogales komen zowel werken aan kracht als werken aan flexibliteit aan de orde, vaak in één yogahouding. 

   

 

 
 
Ik verlang geen leraar die mij beinvloedt. Ik wil een leraar die mij leert mij niet te laten beinvloeden